Petitie: M-jaar moet er komen! Vind je M-jaar ook een goed idee?

Moet M-jaar er komen voor álle mbo studenten?

  

Laat je horen!

Teken én deel de petitie op je social media.


We hebben jullie steun nodig om M-jaar te realiseren voor alle mbo studenten.

M-jaar past (nog) niet in de huidige structuur van het onderwijs. Om M-jaar een vaste plek te kunnen geven in het beroepsonderwijs, is aanpassing van wet- en regelgeving nodig.

 

Hoe meer handtekeningen en steunbetuigingen we krijgen, hoe sterker en urgenter onze boodschap. Want er zijn veel leerlingen die M-jaar graag willen doen.

 

Naast leerlingen van de middelbare school, vinden ook mbo-studenten, decanen en ouders M-jaar een goed idee. En de eerste geïnteresseerde leerlingen hebben zich ook al gemeld.

Help mee: teken en deel de petitie!


M-jaar?

Wat nou als leerlingen, die nog niet weten wat ze willen worden, nog niet hóeven te kiezen voor een beroepsopleiding. Dat ze een jaar langer mogen leren en rijpen, uitzoeken wie ze zijn en wat ze willen? En vooral ook kennismaken met beroepen en beroepsopleidingen.

 

M-jaar is een breed oriëntatiejaar op het mbo, binnen de muren van het beroepsonderwijs

 

M-jaar is het eerste jaar op het mbo voordat studenten de beroepskeuze maken.

Voor wie is M-jaar?

M-jaar is voor vmbo’ers met een diploma kader of tl. Ook havisten die een diploma hebben of dat niet hebben gehaald, en willen overstappen naar het mbo, zijn welkom.

 

M-jaar is voor mbo-studenten die van opleiding willen wisselen in het eerste jaar of dreigen uit te vallen. En voor studenten die nog een jaar breder willen leren en ontwikkelen en zich nog niet willen vastleggen.

 

En natuurlijk voor jonge leerlingen en laterbloeiers.Teken hier de petitie:

Ja, M-jaar is een goed idee en moet er komen!

In het tekstblok is ruimte om te vermelden wie je bent (bijvoorbeeld leerling, student, ouder, schoolleider, wethouder, decaan, docent) en waarom M-jaar er moet komen.

Commentaren: 283
 • #283

  A.sangers (dinsdag, 13 oktober 2020 08:10)

  Dit moet er gewoon komen. Een keuze voor als ze geen keuze kunt maken. Een jaar van ontdekken en je pad vinden. Een zinvoller jaar, dan maar zo te beginnen aan een opleiding waarbij veel kans is dat het niet de juiste opleiding is.

 • #282

  Nienke Zevenbergen (dinsdag, 06 oktober 2020 17:13)

  Ouder van zoon op vmbo kader en juist voor deze groep leerlingen is een 'tussenjaar' zo ongelooflijk passend. Het zou voor hem aan een grote behoefte voldoen.

 • #281

  Gerda (dinsdag, 08 september 2020 11:53)

  Mijn zoon vind het erg lastig om een opleiding te kiezen die echt bij hem past. Hij is nu begonnen op het MBO maar weten eigenlijk al dat dit hem niet gaat worden.

 • #280

  Yvonne Dröge (maandag, 31 augustus 2020 15:44)

  zo een orientatiejaar zou super zijn

 • #279

  Ank van der Veer (donderdag, 02 juli 2020 13:47)

  Top initiatief! M-jaar is een goede uitkomst voor alle studenten wat mij betreft!

 • #278

  Judith Oltmans (woensdag, 24 juni 2020 22:16)

  Op jonge leeftijd móeten kiezen voor een beroepsopleiding terwijl je net bezig bent om uit te zoeken wie je eigenlijk bent, dat moeten we niet willen vragen van jongeren die nog geen idee hebben. Daarnaast is dit zowat de eerste "grote" keuze die jongeren gaan maken én dan wordt er ook nog van ze verwacht dat ze die keuze zélf maken. Heel logisch dus dat M-jaar moet blijven om deze jongeren binnen boord te houden, helpt het zelfinzicht te vergroten om vanuit intrinsieke motivatie (een superbelangrijk ingredient om een studie te volgen) een autonome krachtige (studie)keuze te kunnen maken. Het hele jaar je rugzak vol kunnen stoppen met ervaringen die je persoonlijk ontwikkelen, daar heb je tenminste wat aan!

 • #277

  Judith Webbink (woensdag, 24 juni 2020 21:24)

  Het M-jaar moet er komen!

 • #276

  Bianca van Dee (woensdag, 24 juni 2020 12:44)

  Gun jongeren een meer weloverwogen keuze voordat ze zich in de schulden moeten storten voor hun toekomst.

 • #275

  Ilona Oomen (woensdag, 24 juni 2020 11:46)

  Zeer goed initiatief !

 • #274

  Linda Kruythoff (dinsdag, 23 juni 2020 20:45)

  Gewoon omdat het kan! Ontwikkelen doe je het best zonder ( tijds) druk en met ruimte voor je hoofd, hart en handen.
  Mooi als ook deze keuze gemaakt kan worden!
  M-jaar=Mind the gap jaar.

 • #273

  Monika Sluga (dinsdag, 23 juni 2020 16:55)

  Het moet niet, maar het moet wel een mogelijkheid zijn om na mavo een M-jaar in te lassen, zodat je een meer afgewogen keuze voor je vervolgopleiding kunt maken.

 • #272

  Laurie Rademakers (dinsdag, 23 juni 2020 12:39)

  Helemaal mee eens. Mavoleerlingen zijn nog zo jong om al zo specifiek te kiezen. Gek dat er juist voor de jonge leerlingen zoiets niet mag en voor de wat oudere leerlingen die niet meer leerplichtig zijn wel! Dat moet veranderen!

 • #271

  Cathleen Boekelman (dinsdag, 23 juni 2020 09:16)

  Wij zagen bij het Orientatiejaar UvA-HvA, en nu bij het Studiekeuzetraject, hoeveel jongeren hebben aan tijd nemen om te kiezen en zichzelf te leren kennen. Helaas is dit ook voor de keuze van een hbo- of wo-opleiding nog geen recht.

 • #270

  Erna Ralten (vrijdag, 22 mei 2020 09:52)

  Omdat keuzes maken op je 15/16 de jaar soms erg moeilijk is!!

 • #269

  Ernst (woensdag, 08 april 2020 17:53)

  Ik kan echt nog geen keuze maken. Ik heb al 2 opleidingen geprobeerd. Zonder succes tot nu toe. Ik denk dat het goed is dat je je een heel jaar eens mag oriënteren.
  Ik hoop echt dat dit M jaar mij op het goede spoor zet.
  Ernst

 • #268

  carmel (vrijdag, 13 maart 2020 16:04)

  Ikzelf heb in 1993 een opleiding bij Zadkine College Rotterdam gevolgd en dat heten oriënteren en schakelen. Geen idee wanneer ze hiermee zijn gestopt. Dit was voor mij een tussenjaar omdat ik niet wist wat ik wilde doen en om bepaalde vakken te kiezen waar ik slecht in was of niet had gehad op laatste school. Tevens mochten we zelf de stage kiezen en hier ook achteraan gaan om het te regelen. Ikzelf heb toen geregeld om om met de politie mee te lopen.

  Het zou zeker een oplossing zijn om zo uitval van studies tegen te gaan.

 • #267

  Bianca Bijl (vrijdag, 06 maart 2020 07:15)

  Ouder. Dochter weet nog niet welke vervolgopleiding ze wil doen na vmbo gt. Sneu wat dit is echt een blok aan haar been, terwijl ze zich juist moet concentreren straks op het examen. Ipv druk maken hierover.

 • #266

  nancy comes (donderdag, 05 maart 2020 13:55)

  Onze dochter is er nog niet uit met wat zij wil gaan doen in de toekomst. 15 Jaar is jong. Ik vind het een goed initiatief dat kinderen de ruimte krijgen om te onderzoeken waar ze plezier en goed in zijn en vervolgens te gaan kiezen

 • #265

  Carla Wiechers (maandag, 02 maart 2020 22:30)

  Het is toch te gek voor woorden dat iemand van 15 jaar moet weten wat ie wil. Zeker mbo, dat zo praktisch is en weinig oriëntatie biedt.

 • #264

  Elles Groot (woensdag, 26 februari 2020 18:44)

  Ik ,als moeder van een examenjaar puber zie veel voordelen in een M-jaar.
  Mijn dochter heeft echt nog geen idee aan welke opleiding ze “moet” beginnen.
  En dat is het nu, ze moet!
  Hoe fijn zou het zijn als ze een jaar kan gebruiken om echt actief te werken en onderzoeken waar de interesse ligt.
  En dat dat ook echt de hoofdzaak is op school in dat jaar.
  Zo voorkom je toch eerder dat je kind de verkeerde opleiding zal beginnen en daardoor niet gemotiveerd is.

 • #263

  janet landman (dinsdag, 25 februari 2020 20:16)

  ik vind dat het M-jaar moet komen kinderen moeten veel en de druk om de juiste keuze te maken is moeilijk waardoor kinderen er met de pet naar gooien en studie´s niet afmaken het m-jaar kan ze net wat meer tijd geven en de juiste richting opsturen

 • #262

  Silvia van Rooijen (maandag, 17 februari 2020 21:42)

  Ik ben moeder van een 16 jarige zoon. Wij worstelen met de vervolgkeuze voor na het VMBO! Dat is iets wat al maanden gaande is. Past dit bij je? Wie ben je? Wat wil je later doen en "worden".

  En we komen er niet uit! Het is nu 17 februari 2020 en de tijd dringt. Immers onze zoon moet voor 1 april zijn opgegeven bij een MBO opleiding. Het M-Jaar moet er komen en niet alleen in Amsterdam, maar in alle grote steden. Voor ons moet dat Utrecht zijn.

 • #261

  Martine Schreiber (woensdag, 12 februari 2020 12:00)

  ik ben VOOR een M-jaar! Als ouder zie ik van dichtbij hoe moeilijk het is om een beroepsopleiding te kiezen wanneer je echt niet weet wat je wil en er bij onderzoeken een profiel uit komt wat niet bestaat...

 • #260

  Yvonne voogel (maandag, 27 januari 2020 18:39)

  Mijn zoon doet examen maar heeft geen enkel idee welke richting hij op wil, een M jaar zou prima oplossing zijn om door te ontwikkelen en het keuzemoment nog even te verschuiven. In de praktijk ervaren wat mogelijk is.

 • #259

  Claudia Veen (zondag, 26 januari 2020 02:22)

  Mijn zoon heeft echt nog geen idee wat hij zou willen doen na de MAVO..... zo’n orientatiejaar zou meer dan welkom zijn

 • #258

  Jil (vrijdag, 17 januari 2020 16:10)

  Ja ik vind zeker dat het M jaar er moet komen. Mijn zoon zit in het laatste jaar VMBO en heeft geen idee wat hij moet kiezen. Nu word hij eigenlijk " gedwongen" een studie keuze te maken die zeer waarschijnlijk niet de goede is. Een jaar orienteren vind ik daarom een super idee

 • #257

  Ingrid (woensdag, 15 januari 2020 07:31)

  De mogelijkheid voor een tussenjaar vind ik belangrijk voor de leerlingen die eigenlijk nog niet weten wat ze in hun verdere beroepsleven zouden willen doen. Waarom zou dat alleen voor oudere hogeropgeleide leerlingen mogen zijn. Voor MBO'ers vind ik dat nog veel belangrijker. Mijn zoon heeft niet eens een idee van de richting die hij wil kiezen, want zijn interesse wisselt nog te vaak. LOB en stages hebben daarbij niet geholpen. Ik zou hem liever de succeservaring geven van een tussenjaar waar je meer leert over wat je leuk vindt. De kans op falen zal groter zijn bij een keuze voor een opleiding 'bij gebrek aan beter' zal groter zijn denken wij. Een keuze voor een algemene opleiding op bijv. (juridisch)-administratief gebied lijkt ons niet zinvol als er niet direct animo is voor cijfers en kantoorwerk. Dus wij hopen op een tussenjaar of het wonder dat onze zoon ineens weet wat te kiezen.

 • #256

  Sandra Wubbe (zondag, 12 januari 2020 16:17)

  Ik ben een ouder die het een super goed idee vind als er een M-jaar komt.

 • #255

  Rachèl Beeren (dinsdag, 07 januari 2020 09:46)

  ik vind dat er zeker een M-jaar moet komen want het helpt studenten als ze nog niet weten wat voor opleiding ze willen volgen, daardoor hebben ze ook geen jaar weggegooid aan een opleiding wat hem niet word. ik heb er ervaring mee en als ik het zo lees had ik liever een M- jaar gehad zodat ik in dat jaar erachter zou komen wat ik wel leuk zou vinden. :)

 • #254

  Margreet Kuijs (maandag, 06 januari 2020 14:12)

  Het M-jaar had er al jaren eerder moeten komen. Te jong te moeten kiezen en daardoor een richting opgeduwd worden waarin je uiteindelijk helemaal niet meer weet welke kant je op wilt gaan. Ook onze zoon, eerste jaar MBO ict valt uit en weet het niet meer. Prachtig voor de laatbloeiers onder ons als er een M-jaar landelijk mag gaan komen.

 • #253

  A. (vrijdag, 03 januari 2020 02:16)

  Dit moet er zeker komen!
  Het is voor jongeren na het VMBO lastig om een keuze te maken waar ze in verder willen studeren.

 • #252

  Claudia Boelee (vrijdag, 27 december 2019 17:32)

  Onze zoon heeft na zijn kaderopleiding gekozen voor een MBO opleiding gespecialiseerd kok. Hij heeft besloten het jaar niet af te maken, maar wat nu. Gestopt met stage en er wordt nu van hem verwacht de juiste keuze te maken voor een andere opleiding. Hij wordt goed begeleid op school maar is bang om weer een verkeerde keus te maken. Als het M jaar een vervolg krijgt in het najaar van 2020 Graag! In november 2018 wordt hij 18 jaar.

 • #251

  Angelique (donderdag, 19 december 2019 12:41)

  Dat zou zeer zinvol zijn geweest voor mijn zoons. Beide hebben ze in de eerste instantie een verkeerde keuze gemaakt op het MBO

 • #250

  Kyra Gevaerts (woensdag, 18 december 2019 15:48)

  Betrokkenen

 • #249

  Marieke (dinsdag, 17 december 2019 11:10)

  top

 • #248

  Wevers (zondag, 15 december 2019 17:24)

  Lijkt mij zinvol.

 • #247

  Marieke Zoomers (zondag, 15 december 2019 08:59)

  Moeder van een zoon die nog niet weet wat jij wil en waar zijn kwaliteiten liggen. Geef hem zo’n jaar om te ontdekken en persoonlijk te groeien

 • #246

  Eveline (zaterdag, 14 december 2019 15:55)

  Voor elk kind dat examen doet en t nog niet weet, is zo’n M jaar een super oplossing. Jammer dat t er 20 jaar terug nog niet was.

 • #245

  M. de Bruijn (zaterdag, 14 december 2019 11:31)

  Mijn dochter zit in 4 mavo (regio Rotterdam) maar weet nog niet welke mbo-opleiding ze moet kiezen. Het nu al moeten maken van een keuze levert haar stress op. Het uitproberen van veel verschillende richtingen in een M-jaar kan haar daarbij helpen.

 • #244

  Freddy (vrijdag, 13 december 2019 14:52)

  Vader van 15 jarige zoon, die werkelijk geen idee heeft wat hij wil gaan studeren. Ook de beroepskeuzetesten geven niet goed aan wat hem werkelijk leuk lijkt.

 • #243

  Karen (vrijdag, 13 december 2019 13:33)

  Moeder. Meeste Kids zijn nog veel te jong om al te weten wat ze de rest van hun leven willen

 • #242

  Yvonne (vrijdag, 13 december 2019 10:06)

  Ouder van een toekomstige vmbo-er. Op zo’n jonge leeftijd al je toekomst bepalen is niet mogelijk, goed om een oriëntatie jaar te komen. Dan kun je op eigen ervaring kiezen ipv afgaan op een uurtje kijken tijdens een open dag.

 • #241

  ArtjeHoeben (vrijdag, 13 december 2019 09:54)

  Top plan!

 • #240

  De Zeeuw (vrijdag, 13 december 2019 08:22)

  Dochter 15 jaar, heeft nog 4 mnd om een keuze te maken...
  Ze heeft geen idee. Bij verschillende open school dagen geweest maar daar kan een kind van 15 dan eigenlijk ook geen goed beeld van krijgen ....

 • #239

  De Jong (vrijdag, 13 december 2019 08:10)

  Ouder van dochter bijna 16, als ik toen wist wat ik nu weet had ik andere keuzes gemaakt , met tussenjaar kunnen ze even een kijkje nemen in de grote boze mensen wereld, ze zijn nog zo jong

 • #238

  Hofman (vrijdag, 13 december 2019 07:06)

  Ouder

 • #237

  Mireille (vrijdag, 13 december 2019 06:23)

  Hier ook een zoon van 16

 • #236

  Alexandra (donderdag, 12 december 2019 23:27)

  Eens

 • #235

  Marlies (donderdag, 12 december 2019 23:13)

  Moeder van een zoon die volgend schooljaar naar de mbo gaat en tot nu toe geen idee heeft wat hij wilt. Zo’n m jaar zou zeer wenselijk zijn! Nu kiest hij een opleiding die misschien niet bij hem past.

 • #234

  Clau (donderdag, 12 december 2019 22:56)

  Moeder van een dochter van bijna 17 nu die dit jaar nu weggooit omdat dit niet iets is wat bij haar past. Een oriënterend tussenfase had haar (en ons) echt geholpen. Nu maar hopen dat we iets kunnen vinden wat beter bij haar past zonder weer een jaar weg te gooien.


En deel de petitie 'M-jaar moet er komen' ook op je social media:


M-jaar, mind the gap, is een initiatief van Elke van den Hout, in samenwerking met drie mbo-instellingen, waaronder ROC TOP in Amsterdam en Nova College in o.a. Haarlem.

Meer weten over M-jaar? Kijk op de website: www.m-jaar.nl. Of neem contact op met Elke van den Hout: m-jaar@elkevandenhout.nl of op 06-52275746.