M-jaar: droom

Droom

Mijn droom is dat in 2021 alle aankomend mbo-studenten op redelijk korte reisafstand M-jaar kunnen doen! En dat in 2025 alle mbo-instellingen M-jaar aanbieden.


M-jaar is een breed oriëntatiejaar op het mbo, binnen de muren van het beroepsonderwijs

M-jaar is het eerste jaar op de vervolgopleiding voordat studenten hun beroepskeuze maken. De beste plek voor de studenten van M-jaar is op het mbo: de studenten hebben een plek binnen de muren van het beroepsonderwijs.

Het is een logische plek: ze zitten tussen de mbo-studenten die wel al de keuze hebben gemaakt en hun ervaringen kunnen delen. De studenten van M-jaar nemen gemakkelijk een kijkje bij de verschillende opleidingen, en ze kunnen natuurlijk even meedoen. Ook zijn er al contacten ‘in huis’ met het bedrijfsleven voor de stages en meet & greets. Het aanbieden van de kernvakken Nederlands, wiskunde/rekenen en Engels en de extra vakken is eenvoudig te realiseren.


Wie zijn de studenten van M-jaar?

M-jaar is niet alleen voor vmbo’ers met een diploma kader en tl. Ook havisten die een diploma hebben of dat niet hebben gehaald, en willen overstappen naar het mbo, zijn welkom. M-jaar is voor mbo-studenten die van opleiding willen wisselen in het eerste jaar of dreigen uit te vallen. En voor studenten die nog een jaar breder willen leren en ontwikkelen en zich nog niet willen vastleggen. En natuurlijk voor jonge leerlingen en laat(later)bloeiers.Bekijk de cijfers van OCW over switchen en voortijdig schoolverlaters in het mbo.