Buzz, what's new

Ministerie van OCW wijzigt het besluit om een experiment te starten. In plaats van een experiment start OCW een pilot Kansrijk Opleiden. Een pilot vindt plaats binnen bestaande wet- en regelgeving. Publicatie besluit pilot was op 13 december 2023.

 

Kamervragen van Lisa Westerveld (GroenLinks-PvdA) aan de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over het bericht 'Elk jaar stoppen tienduizenden jongeren zonder diploma met school'. Ingezonden 5 december 2023.

 

Ministerie van OCW start experiment met orientatiejaar, 15 juli 2022. Interview met Robbert Dijkgraaf in het Parool 16 juli 2022.

 

'Hoe krijg je mbo'ers terug in de klas als ze zijn afgehaakt? Op deze school experimenteren ze met een 'M-jaar'. Reportage van 1Vandaag, 13 juli 2023.

 

'Extra schooljaar geeft rust na vmbo-diploma', uitgebreid interview met mij, Christien van Dinten en natuurlijk de studenten van M-jaar. In het decembernummer 2021 van Het Onderwijsblad.

 

Mogelijk orientatiejaar tussen vmbo en mbo: 'Deel schoolverlaters heeft moeite met maken studiekeuze'. AD van 7 oktober 2021 en MBO Today.

 

'Nu weet ik wat ik écht wil': deze geslaagde vmbo'ers kozen voor een oriëntatiejaar. Uitgebreid interview met studenten van M-jaar en bedenker en initiatiefnemer Elke van den Hout. Het Parool, 1 september 2021.

  

'Minister onderzoekt tussenjaar voor MBO studenten'. Minister van Engelshoven onderzoekt of een oriëntatiejaar in het mbo toegevoegde waarde kan hebben. De minister wil eind van dit jaar (eind 2021) de Kamer nader informeren over de mogelijkheden van een tussenjaar. Lees het hele artikel van 12 juli 2021 op MBO Today.

 

Zo tof: het nieuwe logo van M-jaar, mind the gap is klaar! Natuurlijk gemaakt door een mbo-student, namelijk door Sebas de Vries, mediavormgeving van het Nova College. 

 

'En zorgt ervoor dat zij hun keuze voor een beroepsopleiding later en veel bewuster kunnen maken'. Waarnemend voorzitter MBO Raad Van Hout. Uit: Stijging studenteninstroom: leven lang ontwikkelen mbo komt op stoom. MBO Raad, 20 december 2019.

 

Lees hier de column over M-jaar van Pascal Cuijpers, geplaatst op 17 december 2019 in Dagblad De Limburger, Het Parool en op Joop.nl.

 

Radio EenVandaag, NPO radio 1, interview met M-jaar student Kee van Rijk en Elke van den Hout, 16 december 2019.

 

Reportage EenVandaag met interviews M-jaar studenten, initiatiefnemer Elke van den Hout en Jelle Jolles, hoogleraar neuropsychologie en tienerbreindeskundige.

Kijk de reportage terug, uitgezonden op 7 december.

 

Uitgebreid interview in het Algemeen Dagblad van 26 november 2019. Lees het artikel  'Ook mbo'ers kunnen nu in tussenjaar op zoek naar de juiste studie.' 

 

RTL Nieuws van 26 november 2019. Met interviews studenten M-jaar: 'Hier leer ik echt wat!'

 

Luister het interview 'Innovatief onderwijsplan helpt twijfelende vmbo'ers', met directeur ROC TOP Christien van Dinten en Elke van den Hout. De Nieuws BV, radio 1, 13 juni 2019.

 

Achtergrondartikel 'Vmbo'ers moeten ook een oriëntatiejaar kunnen doen' NPO radio 1, 13 juni 2019.

 

Petitie M-jaar in april en mei:

NVS-NVL Nieuwsbrief

MBO Today, de mbo krant

Haarlem Nieuws

en meerdere online regionale nieuwssites.

 

Lisa Westerveld (GL), LAKS en NJR schreven over luisteren naar jongeren. Uit mijn hart gegrepen. Lees hier het stuk en mijn reactie op Linked-In.

 

Onderwijsmarathon Pakhuis de Zwijger #meestersmetdromen en M-jaar is erbij! Klik hier voor meer info.

 

Deel 4 over de realisatie van M-jaar op Ouders Online, lees hier: In de media.

 

Vmbo´ers hebben ook baat bij een tussenjaar

Interview met Elke van den Hout, en vmbo´ers Kee en Ken

Parool, 10 april 2018.

 

Deel 3 van het maandelijks feuilleton over M-jaar op Ouders Online. Lees hier: hobbels.

 

Mbo'ers mogen langer over hun studie doen dan vier jaar

Algemeen Dagblad, 3 maart 2018.

 

Deel 2 van het maandelijks feuilleton over M-jaar op Ouders Online. Lees hier: netwerken

 

Beroepsonderwijs goed voorbereid op de toekomstBestuursakkoord 2018-2022, 7 februari 2018.

 

Geen enkele scholier wil de verkeerde studie kiezen. NRC, 17 januari 2018.

 

Achter het nieuws: Is het vmbo een beroepsopleiding of niet?  MBO Raad, 11 januari 2018.

 

Deel 1 van het maandelijks feuilleton over M-jaar op Ouders Online, de grootste ouders-community in Nederland. Lees hier M-jaar: het idee.

  

Maak gelijke kansen de prioriteit. Interview met Rutger Groot Wassink, fractievoorzitter GroenLinks Amsterdam. Parool, 19 november 2017.

 

Bijna vier op de tien mbo'ers hebben spijt van studiekeuzeRTL Nieuws, 19 oktober 2017.

 

"Dat we (docenten en ouders) inspireren, opties en routes wijzen die de jongere zou kunnen nemen. We moeten de neuropsychologische vaardigheden van onze kinderen wakker kussen, zoals Doornroosje werd wakker gekust door haar prins."

Uit: De tiener is 'werk in uitvoering' , interview  met Jelle Jolles, auteur van Het Tienerbrein. Balans Magazine, 18 september 2017.

 

Gemeenten zitten geslaagde vmbo'ers achter de broek om door te leren. 8000 jongeren hebben zich niet ingeschreven voor een vervolgopleiding. Algemeen Dagblad, 28 augustus 2017.

  

Scholieren voortgezet onderwijs hebben rust en reflectie nodigTrouw, 14 juli 2017

 

'Verschil moet er niet zijn, dat moet je maken' Rapportage Gelijke Kansen Alliantie, 25 juli 2017. Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, p 40.


Column Ouders Online

Lees ook mijn maandelijkse column op Ouders Online over de ontwikkeling van M-jaar.

Deel 1 Het idee

Deel 2 Netwerken

Deel 3 Hobbels

Deel 4 In de media

Deel 5 Lobbyen

Deel 6 Wat vinden zij er eigenlijk van?